logo
Marco van Schaardenburgh
Marco van Schaardenburgh
Nieuwstraat 109
3311XR Dordrecht
Marco@10duizend.nl
10Duizend | prediction market
10Duizend onderzocht in opdracht van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek of een prediction market bestaansrecht heeft in Nederland. Een prediction market (of een voorspellingsmarkt) is een ‘spel’ waarbij de spelers de uitslag van een vraag voorspellen op de website Prendid.nl. Meedoen was gratis en diegene die het beste voorspelt wint de pot. Het gemiddelde van de voorspellingen leverden voorspellingen die journalisten (en bedrijfsleven) kunnen gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat voorspellingen van prediction markets vaak dicht bij de daadwerkelijke uitkomst zitten.
prediction market, Stimuleringsfonds van de Journalistiek, SvdJ, prendid
278
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-278,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Prendid

10Duizend onderzocht in opdracht van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek of een prediction market bestaansrecht heeft in Nederland.

Prediction market

Een prediction market (of een voorspellingsmarkt) is een ‘spel’ waarbij de spelers de uitslag van een vraag voorspellen op de website Prendid.nl. Meedoen was gratis en diegene die het beste voorspelt wint de pot. Het gemiddelde van de voorspellingen leverden voorspellingen die journalisten (en bedrijfsleven) kunnen gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat voorspellingen van prediction markets vaak dicht bij de daadwerkelijke uitkomst zitten.

Wisdom of the crowd

Een Prediction market maakt gebruik van the wisdom of the crowd (een grote groep mensen weet meer dan een enkel individu) en worden in de Verenigde Staten al decennialang veelvuldig gebruikt door nieuwsmedia zoals CNN, ESPN en the New York Times en diverse onderzoeksbureaus.

Verkiezingen tweede kamer

Met meer dan 100 voorspellers kon Prendid een serieuze voorspelling doen van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart 2017. De voorspelling van Prendid deed qua betrouwbaarheid mee met de gevestigde opiniepeilers zoals EenVandaag, Ipsos en NIPO.

Einde Prendid

Na de verkiezingen nam de interesse om voorspellingen te blijven doen snel af en hebben we besloten om de pilot te beëindigen. Conclusie: Een predicition market kan betrouwbare voorspellingen doen maar voor een succesvolle Nederlandse prediction market is langdurige investering nodig om opdrachtgevers en een grote groep voorspellers te binden.

Meer weten? Neem contact op en stuur mail naar marco@10duizend.nl