10duizend | Voorspel de verkiezingen in Dordrecht
4507
post-template-default,single,single-post,postid-4507,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Voorspel de verkiezingen in Dordrecht

Voor de 3e keer op rij vraagt 10Duizend aan Dordtenaren om een voorspelling te doen over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In 2014 voorspelde 82 Dordtenaren de uitslag en het gemiddelde van deze voorspellingen verschilde slechts 10% van de daadwerkelijke uitslag (Een foutmarge van slechts 10% is erg goed in opiniepeilingen-land). De opiniepeiling van RTV Dordrecht, TV Rijnmond en Da Vinci Media in 2014 had een foutmarge van 30%.

Het verschil tussen deze manier van voorspellen en een opiniepeiling is dat we niet vragen wat iemand gaat stemmen maar wat de uitslag is volgens de voorspeller. De deelnemer maakt door deze vraag een beter overwogen keuze en het gemiddelde van alle voorspellingen zit vaak verrassend dicht bij de daadwerkelijke uitkomst. De theorie hierachter heet the wisdom of the crowd. Met Prendid.nl heeft Marco van Schaardenburgh veel ervaring opgedaan met the wisdom of the crowd en prediction markets.

Verschil ten opzichte van 2014 is dat we nu geen gebruik maken van het gemiddelde maar van de mediaan om politieke hooligans minder ruimte te geven (politieke hooligans: Dordtenaren die absurd veel zetels aan hun partij geven om de peiling extra te beïnvloeden).

Voorspellen doe je op surveymonkey.

Voorspelling op 6 maart
(236 voorspellingen)

 

Spelregels

  • Iedereen kan meedoen (ook niet Dordtenaren), maar er mag slechts één voorspelling per ip-adres of e-mailadres worden opgegeven.
  • De beste voorspeller wint een boekenbon van €50. De nummer 2 wint €30 en de nummer 3 wint €20.
  • De deelnemer krijgt voor ieder correct voorspelde zetel een punt. De deelnemer met de meeste punten wint.
  • Wanneer er meer deelnemers met hetzelfde aantal punten hebben wint de deelnemer met het meeste aantal correct voorspelde partijen.
  • Wanneer ook dit gelijk is wint de deelnemer die de grootste partij correct voorspeld heeft. Daarna de op een na grootste en zo verder.
  • Wijziging t.o.v. de vorige keer is dat we voor het berekenen van de peiling geen gebruik maken van het gemiddelde maar van de mediaan.
  • Voorspellingen die duidelijk de bedoeling hebben om de uitslag te beïnvloeden worden uitgesloten.
  • Alleen voorspellingen die in totaal 39 zetels voorspellen tellen mee.
  • Het emailadres gebruiken we alleen voor het toezenden van de voorspellingsuitslag en zal daarna worden vernietigd.

Deze verkiezingspeiling wordt georganiseerd door 10Duizend.nl en gepubliceerd via Studio de Witt en de Stem van Dordt. Heeft u suggesties of wilt u de uitslag ook publiceren op uw nieuwsmedium? Neem contact op via marco@10duizend.nl.