10duizend | Prediction market
10duizend onderzoekt de toegevoegde waarde van Prediction markets voor de journalistiek
onderzoek, opiniepeiling
4466
post-template-default,single,single-post,postid-4466,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Prediction Market

10Duizend onderzoekt de toegevoegde waarde van Prediction Markets voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Journalistiek innovatief project

Het stimuleringsfonds voor de journalistiek stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de journalistieke infrastructuur in Nederland te bevorderen. Twee keer per jaar geven zij subsidie aan journalistieke innovatieve projecten. 10Duizend heeft een aanvraag ingediend om een project te doen en het SvdJ heeft dit project goedgekeurd.

Accurate voorspellingen

Bij een prediction market, een voorspellingsmarkt zetten de voorspellers fiches in op de uitkomst van een gebeurtenis. Wanneer je een uitkomst goed voorspelt win je fiches en bij foute voorspellingen verlies je. In Amerika bestaan prediction markets al langer en kent men de toegevoegde waarde. In Nederland bestaat het nog niet. Prediction markets zijn ongeveer even accuraat als bestaande onderzoeksmethodes zoals opiniepeilingen.

Waarde voor journalistiek, overheid en bedrijfsleven

Voor nieuwsredacties is het interessant om te schrijven over de kans dat een toekomstige gebeurtenis plaatsvindt. Bedrijfsleven en overheid hebben graag de beschikking over informatie die iets zegt over toekomstige gebeurtenissen.

10Duizend onderzoekt met Prendid of een prediction market de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen accuraat kan voorspellen, of een prediction market van toegevoegde waarde is voor de journalistiek en of een prediction market bestaansrecht heeft in Nederland.

Verder lezen:

  • Subsidietoekenning SvdJ
  • De prediction market van 10Duizend: Prendid.nl
  • Artikel NRC over Prendid