10duizend | Best aardig voorspeld met Prendid
Prendid heeft het best aardig gedaan met de verkiezingen Tweede Kamer en kan de volgende keer meespelen met de grote jongens.
prediction market, voorspellingsmarkt, verkiezingen
4482
post-template-default,single,single-post,postid-4482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Best aardig gedaan

De verkiezingsuitslag is bekend. De winnaars vieren feest en de verliezers likken hun wonden. Politici, journalisten en deskundigen speculeren al volop over mogelijke coalities. Een belangrijke vraag voor ons is hoe goed Prendid de verkiezingen voorspelde. 10Duizend onderzoekt met Prendid de waarde van een prediction market in Nederland. Meer over Prendid leest u in een eerder verschenen artikel.

Niet goed, niet slecht

Van de 150 zetels hebben we er 120 goed voorspeld. Het verschil zit hem vooral in de verrassende uitslagen van de VVD en de PVV. Maar weinig peilingbureau’s zagen aankomen dat VVD 33 zetels zou winnen en de PVV niet verder komt dan 20 zetels.

20% van de zetels verkeerd voorspellen is best veel. Toch zijn we tevreden. De uitkomst was voor de meeste peilers verrassend en waarschijnlijk veroorzaakt door de rel met Turkije. Geen van de voorspellers had zo’n winst voor de VVD zien aankomen. De beste opiniepeiler was Ipsos, zij voorspelden 16 zetels verkeerd. Prendid scoorde even goed als het opiniepanel van Gijs Rademaker, EenVandaag. De slechtste voorspeller was de andere nieuwkomer op de peilingsmarkt, het LISS-panel.

Aantal juist voorspelde zetels per peiling:

  1. Ipsos: 134
  2. Peilingwijzer: 132
  3. Nipo: 130
  4. I&O Research: 128
  5. Peil.nl: 126
  6. Prendid: 120
  7. EenVandaag: 120
  8. LISS-panel: 119

 

Jonge honden

Prendid is nog maar twee maanden live en wij vinden het niet meer dan logisch dat we lager scoren dan de opiniepeilingen die al jaren bestaan. Over een jaar hebben we een groep deskundige voorspellers die begrijpen hoe het spelletje werkt. Tegelijkertijd hebben wij meer ervaring waardoor we betere en scherpere voorspellingsvragen kunnen stellen. We zijn overtuigd dat Prendid bij een volgende verkiezing makkelijk meespeelt met de grote jongens.

Wisdom of the Crowd

Prendid is een prediction market en gaat uit van de Wisdom of the Crowd. Een grote groep mensen heeft meer kennis dan een individu. Bij Prendid doen mensen voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen en het gemiddelde van deze voorspellingen is een Prendid-voorspelling. De laatste weken was veel aandacht voor de verkiezingen Tweede Kamer.